Showing posts with label Paper - II. Show all posts
Showing posts with label Paper - II. Show all posts

Sunday, May 10, 2015

UGC - NET Mock Test Library and Information Science (Paper II and III)

UGC - NET Mock Test Library and Information Science (Paper II and III)

UGC NET Model Questions - Online Test for Paper-II and III (Lectureship and Junior Reseach Fellowship)- Get ready to your Success
1.The FID/CA committe on clasification theory was founded in?
a)1950
b)1954
c)1958
d)1905

2.NACLIN is sponsored by whom?
a)INFLIBNET
b)DELNET
c)MALIBNET
d)MYLIB

3.Which Library Introduced the AACR for the first time?
a)Britich Library
b)INL
c)Library of Congress
d)Lenin Libray

4.ILA News Letter is an example of?
a)House Journal
b)Magazine
c)International Journal
d)None of these

5.The term Literary Warrant was coined by ?
a)Hulme
b)J.D.Brown
c)Sayers
d)C.A.Cutter

6.Rippon Arrangement is associated with?
a)Books Calculation Method
b)Shelving of books
c)Journal Finding Method
d)None of these

7.The Term Truncation is used for... ?
a)Search for Term
b)Search Analysis
c)Search Formulation
d)None of these

8.Universal copyright convention of 1952 was sponsored by?
a)UNICEF
b)LOC
c)IFLA
d)UNESCO

9.LOCKOSS (Software - Digital Preservation Software) is an International community initiative by?
a)Harward Univerisity
b)Cambridge University
c)Stanford University
d)None of these

10.Library of Congress subject Headings published currently in?
a)5 Volumes
b)6 Volumes
c)4 Volumes
d)3 Volumes

Friday, May 8, 2015

UGC NET Library and Information Science  Paper - II (Lectureship and Junior Research Fellow)

UGC NET Library and Information Science Paper - II (Lectureship and Junior Research Fellow)

1. According to Machlup the difference between information and knowledge is?
 (A) Information increases with use, whereas knowledge is constant.
 (B) Information is stimulatory, whereas knowledge is practical.
 (C) Information is shareable, whereas knowledge is one’s property.
 (D) Information is piecemeal, fragmented, particular,whereas knowledge is structured, coherent and universal.
Answer:D

2. “Web of Science” is  ?

A) A Citation Index
(B) A Bibliography
(C) An Abstracting Service
(D) All of the above
Answer:A

3. “Facts on File” can be grouped under?

 (A) Primary source
 (B) Secondary source
 (C) Tertiary source
 (D) None of the above
Answer:B

4. In MARC 21, subject access fields are?

 (A) 3xx
(B) 4xx
 (C) 5xx
(D) 6xx
Answer:D

5. Transformation of traditional libraries to hybrid / digital libraries is?

 (A) Crisis Management
 (B) Re-engineering
 (C) Change Management
 (D) Project Management
Answer: C

6. Which one of the following is not a switching system ?

(A) Packet
(B) Circuit
(C) Router
(D) Message
Answer:C

7. Access to back volumes of E-journals is known as _______.

 (A) Random Access
 (B) Perpetual Access
 (C) Online Access
 (D) Retrospective Access
Answer:B

8. The chi-square technique is used to compare the observed data with that of?

 (A) Collected raw data
 (B) Expected data
 (C) Analysed data
 (D) Graphical data
Answer:B

9. ‘Parry Committee’ (UK) was set up to advise?

 (A) School Libraries
 (B) Public Libraries
 (C) Special Libraries
 (D) University Libraries
Answer:D

10. FRBR is developed by ?

 (A) LC
(B) UNESCO
(C) IFLA
(D) FID
Answer:C

11. Who were involved in Public Library Movement in India ?

 (i) Sayaji Rao Gaekwad II
 (ii) C.D. Deshmukh
 (iii) S. Radhakrishnan
 (iv) S.R. Ranganathan
 Codes :
 (A) (i) & (iii) are correct
 (B) (ii) & (iv) are correct
 (C) (i) & (iv) are correct
 (D) (ii) & (iii) are correct
Answer:C

12. Which of the following are library networks ?

 (i) Internet
(ii) DELNET
 (iii) NICNET
(iv) OCLC
Codes :
 (A) (i) and (ii) are correct.
 (B) (ii) and (iv) are correct.
 (C) (i) and (iii) are correct.
 (D) (i) and (iv) are correct
Answer:B

13. Which of the following are review type services ?

 (i) Current Awareness
 (ii) Trend Reports
 (iii) News Clippings
 (iv) State of the Art Report
Codes :
 (A) (i), (ii), (iii) are correct.
 (B) (i), (iii), (iv) are correct.
 (C) (ii) & (iv) are correct.
 (D) (ii) & (iii) are correct.
Answer:C

14. The basic characteristics of a system are?

 (i) Interrelated components
 (ii) Independent and can stand alone
 (iii) Arranged in hierarchical order
 (iv) Inputs, processes, outputs & feed back
Codes :
 (A) (i), (ii), (iii) are correct.
 (B) (i), (ii), (iv) are correct.
 (C) (ii), (iii), (iv) are correct.
 (D) (i), (iii), (iv) are correct.
Answer:D

15. The general image file formats are ?

(i) TIFF
(ii) JPEG
(iii) MPEG
(iv) PNG
Codes :
 (A) (i), (ii) and (iii) are correct.
 (B) (i), (iii) and (iv) are correct.
 (C) (i), (ii) and (iv) are correct.
 (D) (ii), (iii) and (iv) are correct.
Answer:C

16. Which of the following are common types of protocols ?

(i) HTTP
(ii) FTP
(iii) Telnet
(iv) Gopher
Codes :
 (A) (i) and (ii) are correct.
 (B) (i), (ii) and (iv) are correct.
 (C) (iii) and (iv) are correct.
 (D) (i), (ii) and (iii) are correct.
Answer:D

17. Which of the following are not the elements of DOI system ?

(i) Policies
(ii) Subject
(iii) Description
(iv) Resolution
Codes :
 (A) (i), (ii) and (iii) are correct.
 (B) (i), (iii) and (iv) are correct.
 (C) (i), (ii) and (iv) are correct.
 (D) (ii), (iii) and (iv) are correct.
Answer:B

18. Which of the following are Trade Bibliographies ?

 (i) Books-in-Print
 (ii) Indian Books-in-Print
 (iii) Indian National Bibliography
 (iv) British National Bibliography
Codes :
 (A) (i) and (iii) are correct.
 (B) (ii) and (iv) are correct.
 (C) (i) and (ii) are correct.
 (D) (ii) and (iii) are correct.
Answer:C

19. Assertion (A) : Distance education for LIS courses is gaining ground in India.

Reason (R) : Majority of people prefer it as an alternative channel of education.
 Codes :
 (A) (A) is true but (R) is false.
 (B) (A) is false but (R) is true.
 (C) Both (A) and (R) are correct.
 (D) Both (A) and (R) are wrong.
Answer:C

20. Assertion (A) : Indian libraries are making optimum use of social networking.

Reason (R) : Social networking has wider role in dissemination of information.
 Codes :
 (A) (A) is true but (R) is false.
 (B) (A) is false but (R) is true.
 (C) (A) and (R) both are true.
 (D) (A) and (R) both are false
Answer:B

21. Assertion (A) : Knowledge is growing exponentially.

Reason (R) : Number of researchers have increased.
 Codes :
 (A) Both (A) & (R) are true.
 (B) Both (A) and (R) are false.
 (C) (A) is false but (R) is true.
 (D) (A) is true but (R) is false.
Answer:A

22. Assertion (A) : Present decade has accepted E-journals as channels of fast communication.

Reason (R) : E-publications have added enormous quantity of literature but affected the quality of research. 
Codes :
(A) (A) is true but (R) is false.
(B) (A) is false but (R) is true.
(C) Both (A) and (R) are true and (R) is the correct explanation.
(D) Both (A) and (R) are true, but (R) is not a correct explanation.
Answer: C

23. Assertion (A) : Library & Information centres are knowledge/management centres.

Reason (R) : Libraries handle tacit knowledge.
 Codes :
 (A) Both (A) and (R) are true.
 (B) (A) is partially true, but (R) is false.
 (C) (A) is false, but (R) is true.
 (D) Both (A) and (R) are false.
Answer:B

24. Assertion (A) : Metadata hold much promise for information retrieval and access in the digital age.

Reason (R) : Metadata can save a number of functions including description, resource discovery and management of resources.
Codes :
 (A) (A) is true, but (R) is false.
 (B) (A) is false, but (R) is true.
 (C) Both (A) and (R) are true.
 (D) Both (A) and (R) are false.
Answer:C

25. Assertion (A) : Training methods through brain storming stimulate idea generation.

Reason (R) : Training methods do not provide opportunity to unskilled to become skilled.
Codes :
 (A) (A) is false but (R) is true.
 (B) Both (A) and (R) are false.
 (C) Both (A) and (R) are true.
 (D) (A) is true but (R) is false.
Answer:D

26. Assertion (A) : Random samples are not representative of the whole population.

Reason (R) : Random numbers are used in forming a random sample.
 Codes :
 (A) (A) is true, but (R) is false.
 (B) (A) is false, but (R) is true.
 (C) Both (A) and (R) are true.
 (D) Both (A) and (R) are false.
Answer:B

27. Assertion (A) : Information Literacy is a basic skill essential for work environment in 21st century.

Reason (R) : Information Literacy helps to train the users to make use of ICT.
 Codes :
 (A) Both (A) and (R) are true.
 (B) Both (A) and (R) are false.
 (C) (A) is true, but (R) is false.
 (D) (A) is false, but (R) is true.
Answer:C

28. Arrange the following according to their year of first publication :

 (i) Bliss Classification
 (ii) Dewey Decimal Classification
 (iii) Library of Congress Classification
 (iv) Universal Decimal  Classification.
Codes :
 (A) (i), (ii), (iii), (iv)
 (B) (i), (iii), (ii), (iv)
 (C) (iii), (i), (iv), (ii)
 (D) (ii), (iv), (i), (iii)
Answer:A

29. Arrange the following IFLA programmes according to their year of commencement :

 (i) UBC
 (ii) UAP
 (iii) ISBD
 (iv) International MARC Office
Codes :
 (A) (i), (iv), (iii), (ii)
 (B) (ii), (iv), (i), (iii)
 (C) (iv), (i), (ii), (iii)
 (D) (iii), (i), (ii), (iv)
Answer:D

30. Arrange the following according to their year of origin :

 (i) Indian National Bibliography
 (ii) British National Bibliography
 (iii) Cumulative Book Index
 (iv) Books in Print
Codes :
 (A) (i), (iii), (iv), (ii)
 (B) (ii), (i), (iii), (iv)
 (C) (iv), (iii), (ii), (i)
 (D) (iii), (iv), (ii), (i)
Answer:D

31. Arrange the following in a chronological order according to their year of establishment :

 (i) Library of Congress
 (ii) NISCAIR
 (iii) Delivery of Books Act
 (iv) National Library of India
Codes :
 (A) (iii), (iv), (ii), (i)
 (B) (ii), (iii), (i), (iv)
 (C) (i), (iv), (iii), (ii)
 (D) (iv), (i), (iii), (ii)
Answer:C

32. Arrange the following bibliographical standards according to their year of development :

 (i) ISBD
 (ii) MARC
 (iii) Dublin Core
 (iv) RDF

Codes :
 (A) (i), (iii), (ii), (iv)
 (B) (ii), (i), (iv), (iii)
 (C) (iii), (ii), (iv), (i)
 (D) (iv), (iii), (i), (ii)
Answer: *

33. Arrange the following according to their year of origin :

 (i) UNICODE
 (ii) XML
 (iii) HTML
 (iv) SGML

Codes :
 (A) (iv), (iii), (i), (ii)
 (B) (iii), (iv), (ii), (i)
 (C) (ii), (iv), (i), (iii)
 (D) (i), (ii), (iii), (iv)
Answer:A

34. Arrange the following in order of their year of establishment :

 (i) INIS
 (ii) AGRIS
 (iii) MEDLARS
 (iv) UNESCO

Codes :
 (A) (iii), (i), (iv), (ii)
 (B) (ii), (iv), (i), (iii)
 (C) (iv), (iii), (ii), (i)
 (D) (i), (ii), (iv), (iii)
Answer: *

35. Arrange the following according to their year of enactment :

 (i) Tamil Nadu Public Library Act
 (ii) Kerala Public Library Act
 (iii) Maharashtra Public Library Act
 (iv) Orissa Public Library Act

Codes :
 (A) (i), (iii), (ii), (iv)
 (B) (ii), (iii), (iv), (i)
 (C) (ii), (iii), (i), (iv)
 (D) (iv), (iii), (ii), (i)
Answer:A

36. Match the following :

List – I                                                                                                          List – II
a. ‘Guide to Use of Books And Libraries’                                              i. F.W. Lancaster
b. ‘If You Want to Evaluate Your Library’                                          ii. A.C.Foskelt
c. ‘Cuneiform to Computer : A History of Reference Sources’ i        ii. Jean K.Gates
d. ‘Subject Approach to Information’                                                   iv. William A. Katz

 Codes :
      a  b  c  d
 (A) ii  iii  iv  i
 (B) i  iv  iii  ii
 (C) iii  i i v  ii
 (D) iv  ii  i  iii
Answer:C

37. Match the following :

List – I                                               List – II
a. Directory                        i. Information Please Almanac
b. Annuals                         ii. Keesing’s Record of World Events
c. Bibliography                iii. Encyclopaedia of Associations
d. News paper Digest      iv. Publishers’ Weekly

 Codes :
      a  b  c  d
 (A) iii  i  iv  ii
 (B) i  iii  iv  ii
 (C) iii  ii  iv  i
 (D) iv  i  ii  iii
Answer:A

38. Match the following :

List – I                                                                               List – II
a. Guiding users to the place of information                  i. Digest
b. Guiding users in the use of information                    ii. User orientation
c. Alerting users with the latest arrivals                       iii. Referral
d. Providing users with summarised information         iv. Current Awareness
 Codes :
      a b c d
 (A) iii iv i ii
 (B) iii ii iv i
 (C) iv i iii ii
 (D) ii i iii iv
Answer:B

39. Match the following :

List – I                                                 List – II
a. B.S. Kesvan                         i. School of librarianship
b. Paul Otlet                           ii. National Library of India
c. W.C.B. Sayers                   iii. UDC
d. M. Taube                           iv. Uniterm Indexing

 Codes :
      a b c d
 (A) ii iii i iv
 (B) iii ii i iv
 (C) ii iii iv i
 (D) iv ii iii i
Answer:A

40. Match the following :

List – I                                              List – II
a. Theory of Motivation                 i. Factor of planning
b. Unity of Command                   ii. Efficiency and waste prevention
c. MBO                                          iii. Maslow
d. Forecasting                               iv. Peter Drucker

 Codes :
      a b c d
 (A) i ii iii iv
 (B) iv i ii iii
 (C) ii iii iv i
 (D) iii iv i ii
Answer:D

41. Match the following :

List – I                                                 List – II
a. Classification                               i. LISA
b. Cataloguing                                ii. UDC
c. Subject Heading                        iii. AACR
d. Library Science Abstracts        iv. LCSH

 Codes :
 a b c d
 (A) ii i iv iii
 (B) ii iii iv i
 (C) iv iii i ii
 (D) ii iv i iii
Answer:B

Wednesday, May 6, 2015

UGC NET Model Question for Online Test for Paper-II and III

UGC NET Model Question for Online Test for Paper-II and III

UGC NET Model Questions - Online Test for Paper-II and III (Lectureship and Junior Reseach Fellowship)- Get ready to your Success
1.In which state of India, the first library act was passed?
a)West Bengal
b)Kerala
c)Maharastra
d)None of the above

2.What is the meaning of Inter Library Loan?
a)Loan of books
b)Loan of library
c)Loan of books from one library to other library
d)None of the above

3.Who thought first about libray legislation in India?
a)Melwil Dewey
b)S.R.Ranganathan
c)C.D.Deshmukh
d)Mr.Kesavan r

4.Which law of library science is related with the growth of the libraries
a)Third law
b)Fourth law
c)Fifth law
d)None of these

5.Which one is Correct Spelling?
a)Encylopaedia Britania
b)Encylopaedia Britannica
c)Encylopedia Britannica
d)None of the these

6.IASLIC is an association of which type of library?
a)Academic Libraries
b)Special Libraries
c)Public Libraries
d)None of these

7.What is the name of Software package developed by UNESCO?
a)LIBSYS
b)CDS/ISIS
c)SOUL
d)DSpace

8.Which one of the following is a Primary Sources of Information?
a)Dictory
b)Encylopaedia
c)Handbook
d)None of these

9.Indian Sciecne Abstracts is published by?
a)ILA
b)IASLIC
c)DESIDOC
d)None of these

10.In which classification scheme Zero (0) is the indication digit?
a)DDC
b)CC
c)UDC
d)None of these

This Quiz is Prepared by Mr. G.Krishnasamy

Librarian and Information Assistant,

Anna Centenary Library,

Kotturpuram 600 085,

Chennai, Tamilnadu
He has more than 10 years experience in the field of Library and Information Science Profession. He also Passed SLET and NET and published many Articles in National and International Journal and Conference/Seminar


Monday, May 4, 2015

Model Paper-II in Computer Science for NET Exam

Model Paper-II in Computer Science for NET Exam

UGC-NET Paper-II in Computer Science

UGC - NET (Paper II) - Update Knowledge Skill for UGC-NET Lectureship and JRF
1. Select the correct reason " TM is more powerful than FSM because"-
a)it has finite state control
b)it has infinite state control
c) its tape movement is confined to one direction
d)it has the capacity to remember arbitrary long sequence of input symbols

2. Which one of the following is the major difference between a Moore and Mealy Machine?
a)the output of the former depends only on the present state
b)the output of the former depends only on the present input
c)the output of the former depends only on the present state and input
d)None of the above

3.Pick the correct statement-
a)Context-free languages are closed under unions
b)Context-free languages are closed under intersection
c)Context-free languages are closed under complementation
d)None of the above

4.YACC builds up on which one of the following ?
a)canonical LR Parsing table
b)LALR Parsing table
c)SLR Parsing table
d)LR(K) grammer

5.Pick the correct statement-
a)FSM can recognize only CFG
b)FSM can recognize any grammar
c)FSM can recognize only regular grammar
d)FSM can recognize any unambiguous grammar

6.Running time of a program is depends on which of the following factor?
a)the usage of machine idioms
b)the way the addressing modes are used
c)the way the registers are used
d)all of the above

7.What is the alternate name of Random-Scan Monitors?
a)Vector display
b)Calligraphic display
c)Stroke writing display
d)all of the above

8.The process of periodically adding,deleting and changing file records is known as?
a)file updating
b)file renewing
c)file restructuring
d)file upgrading

9.When do stack is useful for implementing?
a)Greedy method
b)Breadth First Search
c)Recursion
d)Radix sort

10.Which one of the following is the ideal choice for interrupt oriented application?
a)8085
b)6800
c)Z-80
d)8008

Sunday, May 3, 2015

Computer Science UGC-NET Paper II and Paper III

Computer Science UGC-NET Paper II and Paper III

Important Questions in Computer Science and Applications

UGC - NET (Paper II and Paper II) - Build your Knowledge Skill for UGC-NET Lectureship and JRF
1.Which one of the following is the simplest way of deadlock recovery?
a)kill one of the processes
b)lock one of the processes
c)semaphore
d)None of the above

2.Which directory used in UNIX file system?
a)Hierarchical Directory
b)Directed a cyclic graph
c)Structured graph directory
d)Tree structure directory

3.Which one of the following technique is used by Linux operation system?
a)fair preemptive scheduling
b)roll back
c)hand shaking
d)both b & c

4.In CMM standared KPA stands for?
a)key performance area
b)key product area
c)key product access
d)key process area

5.Which one is the distinguished feature of supercomputer over other category of computer?
a)virtual memory
b)high number of processors
c)parallel processing
d)higher storage capacity

6.What does a data mart consist of?
a)aggregate departmental data
b)summarized data
c)de-normalized data
d)all of the above

7.Which unary operator make difference between an ordinary variable and pointer type variable?
a)-
b),
c)X
d);

8.The processor ARM stands for?
a)Advanced RISC machine
b)Advanced RISC module
c)Advance RISC module
d)Advance RISC modulea

9.what operation can be done by using Srepy ( )?
a)Concatenate
b)Compare
c)Copy
d)Customize

10.How does a list of values can be separated?
a)By using semicolon
b)By using brackets
c)By using colon
d)By using commas

UGC NET (Lectureship and Junior Research Fellow) Library and Information Science Paper II and III

UGC NET (Lectureship and Junior Research Fellow) Library and Information Science Paper II and III

Important Questions in Library and Information Science

National Importance Library and Library Association - Year - Build your Knowledge Skill for UGC-NET Lectureship and JRF


1.When was started Bibliotheque Nationed at Paris in France?
a)1461
b)1541
c)1571
d)1462

2.When was started Harward University Library in USA?
a)1889
b)1636
c)1869
d)1736

3.When was started British Library in London,UK?
a)1755
b)1754
c)1753
d)1700

4.When was started Library of Congress (LOC) in Washington D.C, USA?
a)1876
b)1885
c)1801
d)1800
5.When was started Russian State Library in Moscow, Russia?
a)1862
b)1872
c)1882
d)1881

6.When was started Deutche Bibliothekt in Frankfurt, Germany?
a)1934
b)1990
c)1901
d)1902

7.When was started Indian Library Association (ILA) in India?
a)1935
b)1931
c)1933
d)1934

8.When was started Library Associateion(LA) in UK?
a)1782
b)1684
c)1876
d)1877

9.When was started American Library Association(ALA) in Philadelphia, USA?
a)1876
b)1875
c)1886
d)1877

10.When was started Special Library Association (SLA)?
a)1976
b)1876
c)1786
d)1806

Saturday, May 2, 2015

UGC NET  Paper II Library Science

UGC NET Paper II Library Science

1.According to Machlup the difference between information and knowledge is
 (A) Information increases with use, whereas knowledge is constant.
 (B) Information is stimulatory, whereas knowledge is practical.
 (C) Information is shareable, whereas knowledge is one’s property.
 (D) Information is piecemeal, fragmented, particular,whereas knowledge is structured, coherent and universal.
Answer:D

2. “Web of Science” is 

A) A Citation Index
(B) A Bibliography
(C) An Abstracting Service
(D) All of the above
Answer:A

3. “Facts on File” can be grouped under

 (A) Primary source
 (B) Secondary source
 (C) Tertiary source
 (D) None of the above
Answer:B

4. In MARC 21, subject access fields are

 (A) 3xx
(B) 4xx
 (C) 5xx
(D) 6xx
Answer:D

5. Transformation of traditional libraries to hybrid / digital libraries is

 (A) Crisis Management
 (B) Re-engineering
 (C) Change Management
 (D) Project Management
Answer:A

Friday, May 1, 2015

UGC - NET(JRF) Paper  - II Library and Information Science

UGC - NET(JRF) Paper - II Library and Information Science

1.PRECIS was designed by?
a.D.J.Fosken
b.S.R.Ranganathan
c.Deric Austin
d.B.C.Vickery
Answer: c

2.KWIC Indexing Techniques is based on
a.Titles
b.Full Text
c.Abstracts
d.Subject
Answer: a

3.Sears List of Subject Heading was First Published in the year
a.1921
b.1932
c.1923
d.1925
Answer: c

4.Pseudonym means?
a.Real Name
b.Second Name
c.First Name
d.Fictitious Name
Answer: d

5.Which one of the following is not a Pre-coordinate Indexing?
a.UNITERM
b.POPSI
c.PRECIS
d.Chain Indexing
Answer: a

6.Who was first discussed the concept of 'Specific Subject'
a.Dr.S.R.Ranganathan
b.C.A.Cutter
c.Melvil Dewey
d.Rider
Answer: b

7.The concept of pre-natal cataloging was propounded by
a.J.D.Brown
b.Dr.S.R.Ranganathan
c.Sayers
d.C.A.Cutter
Answer:b

8.The Standard Size of the Catalogue card is?
a.12.5 X 7 cm
b.10.05 X 6.5 cm
c.12.05 X 7.5 cm
d.11.05 X 6.5 cm
Answer:b

9.British Museum Code was formulated by?
a.Sayers
bJ.D.Brown
c.E.J.Hunter
d.C.A.Cutter
Answer:d

10.In how many categories of information sources divited by Hanson
a.In one
b.In two
c.In three
d.In four
Answer:a

UGC - NET Paper I and Paper II in Library and Information Science

UGC - NET Paper I and Paper II in Library and Information Science

Online Database for Information Resources
  1. Medical - MEDLINE (Online version of MEDLARS)
  2. Engineering Index of the Engineers - COMPENDEX
  3. Biological Abstracts - BIOSIS
  4. Physics and Engineering Communities - INSPEC
  5. Psychological Abstracts - PsychINFO
  6. Law - LEXIS 
  7. Newspapers and Business - NEXIS

Tuesday, April 28, 2015

Important Questions in Political Science Paper -II  for NET Exams

Important Questions in Political Science Paper -II for NET Exams

1.Which one of the following  perceive the Marxists international politics?
  1. A struggle for power between the bourgeois and socialist systems with the hope of inevitable triumph of international proletarianism
  2. A struggle for power between two nations or group of nations that can be managed by maintaining balances of power
  3. Both 1 & 2
  4. None of the above
2. Who among the following is related to the theory of neo-­realism?
  1. J.W. Burton
  2. Raul Prebish
  3. Kenneth Waltz
  4. None of the above
3.Which of the following scholars propounded the systems approach towards the study of international relations?
  1. David Easton
  2. C. McClelland
  3. Gabriel Almond
  4. Both 2 & 3
4. Whom among the following was the Chairman of Fundamental Rights Sub-Committee?
  1. J B Kripalani
  2. K M Munshi
  3. Dr Rajendra Prasad
  4. Gopinath Bardoloi
5. Which of the following in not a type of cut motions?
  1. Disapproval of policy cut 
  2. Token cut
  3. Economy cut 
  4. Vote on account cut
6.Which one of the following company was John Company and this company had trading with India?
  1. French  East India Company
  2. British East India Company
  3. English East India Company
  4. None of the above

7.Under which Clauses and schedules, The Government of India Act 1935 falls
  1. 421 clauses and 15 schedules
  2. 321 clauses and 15 schedules
  3. 451 clauses and schedules
  4. 230 clauses and schedules
8. Under the Act of 1935, the residual power were placed under
  1. The Central Government
  2. The Governor General of India
  3. The State Government
  4. The Provincial Legialatures
9.Whom among following said that the Preamble is the keynote to the constitution  ?
  1. T  D Basu
  2. J B Kripalani
  3. Golak Nath
  4. Ernest Barker
10.Name the Article(s) with that the  Panchayats provisions deals.
  1. 245-255
  2. 239 and its related parts
  3. 244 and its related parts
  4. 243 and its related parts

ANSWER KEY

1. Answer : 1
2. Answer : 3
3. Answer : 2
4. Answer : 1
5. Answer : 4
6. Answer : 3
7. Answer : 3
8. Answer : 2
9. Answer : 4
10. Answer : 4
Important Questions in Geography Paper-II for NET Examination

Important Questions in Geography Paper-II for NET Examination

1. The headquarter for the Western Railway is at
  1. Mumbai Central
  2. Mumbai(Churchgate)
  3. Mumbai(Lunawala)
  4. Mumbai(Vikroli)
2.When did "The Ice age" ended?
  1. 140 years ago
  2. 1400 years ago
  3. 14000 years ago
  4. 140000 years ago
3.Which of the following is the island state of Australia?
  1. Tasmania
  2. Queensland
  3. Wiper Island
  4. Rose Island
4.Hindustan Fertiliser Corporation located at:
  1. Nampur
  2. Durgapur
  3. Barauni
  4. All of the above
5.what is the name given for the process associated with the landforms that are influences by several process namely, weathering, erosion,deposition etc?
  1. monogenetic landforms
  2. polycyclic landforms
  3. polygenetic landforms
  4. structural landforms
6.Which one of the following region that gets popularity for citrus fruits?
  1. Deserts
  2. Temperate grasslands
  3. Mediterranean region
  4. None of the above
7.Select the best option from the following options tat supports the statement-"the latitude of a place expresses its angular position relative to the plane of"
  1. equator
  2. axis of earth
  3. north pole
  4. south pole
8.What causes the initial increase of magnetic field in magnetic storms?
  1. when there is a large decrease in field intensity with high monsoon
  2. when the shock wave, associated with the gusty solar wind, compresses the magnetosphere
  3. when the gust wind itself engulfs the magnetosphere
  4. Both 2 & 3
9.Which of the following is a great circle?
  1. Tropic of cancer
  2. Arctic circle
  3. Antarctic Circle
  4. Equator
10.A tornado occurs when there is 
  1. a very strong planetary wind
  2. a very low pressure center
  3. a very high pressure center
  4. a very low ocean wind

ANSWER KEY
1. Answer : 2
2. Answer : 3
3. Answer : 1 
4. Answer : 4
5. Answer : 3
6. Answer : 3
7. Answer : 1
8. Answer : 2
9. Answer : 4
10. Answer : 2

Friday, April 24, 2015

Library and Information Science - Paper II (Original Question June 2012 )

Library and Information Science - Paper II (Original Question June 2012 )

Library and Information Science - Paper II - Original Questions and Answers
1. Who was the Chairman of ‘National Policy on Library & Information Systems’ 1986) ?
(A) D. N. Banerjee
(B) D. P. Chattopadhyay
(C) Sam Pitroda
(D) Kalpana Dasgupta

Answer: (B) 

2. The significance of the year 2011 for LIS education in India is
(A) Golden Jubilee year
(B) Platinum Jubilee year
(C) Diamond Jubilee year
(D) Centenary year

Answer: (D) 

3. Digital Reference Service can be offered through
(A) FAX
(B) OPAC
(C) Ask your librarian
(D) Consortia

Answer: (C) 

4. “Biotechnology” is formed as a result of
(A) Fusion
(B) Lamination
(C) Fission
(D) Agglomeration

Answer: (A) 

5. The order of significance of “Thing, Material and Action” among various components of a compound subject was expanded by
(A) J. Kaiser
(B) E. J. Coates
(C) J. R. Sharp
(D) J. E. L. Farradane

Answer: (B) 

6. Relational Database is 
(A) A work which has some relationship to another work
(B) A symbol representing relationship between two concepts
(C) Manipulation commands which relate records in different fields
(D) All of the above

Answer:(C) 

7. “Shodhganga” is a repository of
(A) E – Resources
(B) E – Thesis
(C) E – Journals
(D) E – Books

Answer: (B) 

8. Which of the following tests can be employed for hypothesis testing ?
(A) F – test
(B) Chi – square test
(C) t – test
(D) All of the above

Answer: (D) 

9. ‘RRRLF’ falls under the :
(A) Ministry of Human Resource Development
(B) Ministry of Information & Broadcasting
(C) Ministry of Culture
(D) Ministry of Science & Technology

Answer: (C) 

10. “Internet Public Library” is being maintained by
(A) MIT, Massachusettes
(B) University of Michigan
(C) University of Arizona
(D) Drexal University

Answer: (D) 

11. What are the major driving forces  behind an ‘Information society’ ?
(i) R T I (ii) I. C. T.
(iii) Internet (iv) I. T. ACT
Codes :
(A) (ii) & (i) are correct
(B) (ii) & (iv) are correct
(C) (i) & (iv) are correct
(D) (ii) & (iii) are correct

Answer: (D) 

12. Which libraries are functioning as depository libraries ?
(i) Delhi Public Library
(ii) Connemara Public Library
(iii) British Council Library
(iv) Central Reference Library
Codes :
(A) (i), (iii), (iv) are correct
(B) (i) & (iii) are correct
(C) (i) & (ii) are correct
(D) (ii) & (iii) are correct

Answer: (C) 

13. Which of the following are ‘Inclusive geographical sources’
(i) Maps
(ii) Atlases
(iii) Encyclopaedias
(iv) Yearbooks
Codes :
(A) (i) & (ii) are correct
(B) (iii) & (iv) are correct
(C) (ii) & (iii) are correct
(D) (ii) & (iv) are correct

Answer: (B) 

14. Which principles are corollary to Wallpicture principle ?
(i) Cow-calf principle
(ii) Principle of later-in-time
(iii) Whole – organ principle
(iv) All of the above
Codes :
(A) (i) and (ii) are correct
(B) (ii) and (iii) are correct
(C) (i) and (iii) are correct
(D) (i) and (iv) are correct

Answer: (C) 

15. The factors that influence computer file organisation are
(i) Speed of access
(ii) Storage space
(iii) Fixed length fields
(iv) File volatility
Codes :
(A) (i), (ii) and (iii) are correct
(B) (i), (ii) and (iv) are correct
(C) (ii), (iii) and (iv) are correct
(D) (i), (iii) and (iv) are correct

Answer: (B) 

16. Major problems of ‘Information Communication Technology’ are
(i) Information overload
(ii) Information insecurity
(iii) Lack of innovative technologies
(iv) Lack of control over communication
Codes:
(A) (ii) and (iv) are correct
(B) (i) and (iv) are correct
(C) (i), (ii) and (iv) are correct
(D) (i), (ii) and (iii) are correct

Answer:(C) 

17. Which of the following are ‘Open Source Content Management Systems’ ?
(i) Drupal 
(ii) Atex
(iii) Joomla 
(iv) OpenCms
Codes :
(A) (i), (ii) and (iv) are correct
(B) (i), (ii) and (iii) are correct
(C) (ii), (iii) and (iv) are correct
(D) (i), (iii) and (iv) are correct

Answer: (D) 

18. Which of the following are not styles of citation ?
(i) Anglo American Cataloguing Rules
(ii) MLA Handbook for Writers of Research Papers
(iii) Chicago Manual of Style
(iv) Little Science Big Science
Codes :
(A) (i) and (ii) are correct
(B) (iii) and (iv) are correct
(C) (i) and (iv) are correct
(D) (ii) and (iii) are correct

Answer: (C) 

19. Which of the following are Schools of Management thought ?
(i) Scientific Management School
(ii) Human Behavioural School
(iii) Classical School
(iv) School of Authority
Codes :
(A) (ii) and (iv) are correct
(B) (i), (ii) and (iv) are correct
(C) (iii) and (iv) are correct
(D) (i), (ii) and (iii) are correct

Answer:(D) 

20. Assertion (A) : Users can have access to large number of e-journals.
Reason (R) : Users are not aware of using e-journals.
Codes :
(A) (A) is true, but (R) is false
(B) Both (A) and (R) are true, but (R) is not the correct explanation of (A)
(C) (A) is false, (R) is true
(D) Both (A) and (R) are true and (R) is the correct explanation of (A)

Answer:(B) 

21. Assertion (A) : Book selection must be done judiciously. Reason (R) : Resource sharing is the need of the hour.
Codes :
(A) Both (A) and (R) are true, but (R) is not the correct statement of (A)
(B) (A) is false, but (R) is true
(C) (A) is true, but (R) is false
(D) Both (A) and (R) are false

Answer: A

22. Assertion (A) : Primary sources provide most authentic information for research. Reason (R) : Primary sources are highly unorganised.
Codes :
(A) (A) is false, but (R) is true
(B) (A) is true, but (R) is false
(C) Both (A) and (R) are correct and (R) is the correct explanation of (A)
(D) Both (A) and (R) are correct, but (R) is not the correct explanation of (A)

Answer: D

23. Assertion (A) : Abstracting services facilitate literature review. Reason (R) : Literature review summarises major findings of various studies.
Codes :
(A) (A) is true, but (R) is false
(B) (A) is false, but (R) is true
(C) Both (A) and (R) are true
(D) Both (A) and (R) are false

Answer: D

24. Assertion (A) : “Name Authority File” should be used in a library. Reason (R) : All works of an author should be collocated.
Codes :
(A) (A) is true, but (R) is false
(B) Both (A) and (R) true and (R) is the correct explanation of (A).
(C) (A) is false, but (R) is true
(D) Both (A) and (R) are false

Answer: B

25. Assertion (A) : Classification plays a significant role in online retrieval. Reason (R) : Classification played an important role in manual system.
Codes :
(A) (A) is true, but (R) is false
(B) Both (A) and (R) are false
(C) Both (A) and (R) are true
(D) (A) is false, but (R) is true

Answer: D

26. Assertion (A) : If changes cannot be adopted to its framework, the organisational equilibrium will be imbalanced. Reason (R) : Organisation works in an environment which is marked by dynamic characteristics.
Codes :
(A) (A) is true, but (R) is false
(B) (A) is false, but (R) is true
(C) Both (A) and (R) are true
(D) Both (A) and (R) are false

Answer: C

27. Assertion (A) : There is need to continuous evaluation and appreciation of value of libraries. Reason (R) : There is economic pressure on public budget.
Codes :
(A) Both (A) and (R) are true
(B) Both (A) and (R) are false
(C) (A) is true, but (R) is false
(D) (A) is false, but (R) is true

Answer: A

28. Assertion (A) : System analysis identifies the flow of work.Reason (R) : System analysis is not necessary if the library is automated.
Codes :
(A) (A) is false, but (R) is true
(B) (A) is true, but (R) is false
(C) Both (A) and (R) are false
(D) Both (A) and (R) are true

Answer: B

29. Arrange the following associations according to their year of establishment :
(i) IASLIC 
(ii) ASLIB
(iii) ALA 
(iv) SLA
Codes :
(A) (iv), (ii), (iii), (i)
(B) (ii), (iii), (iv), (i)
(C) (iii), (iv), (ii), (i)
(D) (i), (iv), (ii), (iii)

Answer: C

30. Arrange the following according to their year of enactment in India :
(i) Freedom of Information Act
(ii) Right to Information Act
(iii) Copyright Act (Revised)
(iv) Information Technology Act
Codes :
(A) (iv), (ii), (i), (iii)
(B) (iii), (iv), (i), (ii)
(C) (ii), (iii), (iv), (i)
(D) (i), (iv), (ii), (iii)

Answer: B